Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Ιωάννης Καποδίστριας "H θυσία"



 Μελετώντας κανείς τη ζωή του Καποδίστρια, δηλ. τις πεποιθήσεις, τις ιδέες και τη στάση του απέναντι σε αυτοκράτορες, καγκελάριους, διπλωμάτες, προύχοντες, Φαναριώτες και τόσους άλλους, προβληματίζεται. Προβληματίζεται και διερωτάται από πού αντλούσε την ευθύτητα, την ανδρεία, τη σταθερότητα, τη σωφροσύνη αλλά και τη διορατικότητα για να υψώσει μια φωνή δίκαιη και αληθινή.
«Ας λέγουν και ας γράφουν ό,τι θέλουν. Θά έλθη όμως κάποτε καιρός, ότε οι άνθρωποι κρίνονται όχι σύμφωνα με όσα είπον ή έγραψαν περί των πράξεών των, αλλά κατ' αυτήν την μαρτυρίαν των πράξεών των. Υπ' αυτής της πίστεως, ως αξιώματος, δυναμούμενος έζησα μέσα εις τον κόσμον μέχρι τώρα, οπότε ευρίσκομαι εις την δύσιν της ζωής μου, καί υπήρξα πάντοτε ευχαριστημένος δια τούτο. Μου είναι αδύνατον πλέον να αλλάξω τώρα.Θα συνεχίσω εκπληρών πάντοτε το χρέος μου, ουδόλως φροντίζων περί του εαυτού μου, καί ας γίνη ό,τι γίνη».
«Είμαι Έλλην και θα μείνω Έλλην για πάντα».
Αυτή την εντιμότητα του την αναγνώρισαν μέχρι και οι εχθροί του. Ως πολιτικό αντίπαλο, μπορεί ο Μέττερνιχ να τον πολεμούσε με ασίγαστο μίσος, αλλά ως άνθρωπο τον θαύμαζε: «Ο μόνος αντίπαλος που δύσκολα ηττάται είναι ο απόλυτα έντιμος άνθρωπος. Και τέτοιος είναι ο Καποδίστριας». Πιστός στη ζωή που επέλεξε απομακρύνθηκε εκούσια από τη θέση του Υπουργού των Εξωτερικών όταν κατάλαβε ότι δεν μπορεί να ελπίζει βοήθεια από τον Τσάρο στον αγώνα των Ελλήνων. Αντιτάχθηκε σθεναρά απέναντί του αρνούμενος να εκτελέσει αποφάσεις: «Ναί, βεβαίως το βλέπω, όπως και σείς. Αλλά δεν είμαι εγώ εκείνος που θα τις εκτελέσει!». Έδωσε την παραίτησή του στον Τσάρο «πιστά αφοσιωμένος στην έντιμη μοίρα της πατρίδος του».
Ο Καποδίστριας γνώριζε ότι «η κάθοδός του εις την Ελλάδα σημαίνει άνοδον εις τον Γολγοθάν», ήρθε όμως έχοντας την πεποίθηση ότι: «Ο Θεός είναι προστάτης μου ... και άνευ ταύτης της πίστεως ούτε εμαυτόν θα ηδυνάμην να κατανοήσω, ούτε να ελπίσω τι». Τοποθέτησε υπεράνω του εαυτού του το συμφέρον της πατρίδας: «Ευτυχείς, διότι ηδυνήθημεν να προσφέρωμεν δι' αυτό το τόσον θεάρεστον έργον τα λείψανα της μετρίας κατατάσεώς μας εις το θυσιαστήριον της πατρίδος!» 
Προσωπικά για τον εαυτό του δεν δέχθηκε ούτε τα αυτονόητα. Αρνήθηκε το επιμίσθιο που του αναλογούσε ως αρχηγός κράτους και το οποίο εγκρίθηκε δύο φορές από τη Βουλή των Ελλήνων και τη Γερουσία. «Διά τον αυτόν τούτον λόγον θέλομεν αποφύγει και ήδη το να δεχθώμεν την προσδιοριζομένην ποσότητα διά τα έξοδα του αρχηγού της επικρατείας, απεχόμενοι, εν όσω τα ιδιαίτερά μας χρηματικά μέσα μας εξαρκούσιν, από του να εγγίσωμεν μέχρι και οβολού τα δημόσια χρήματα προς ιδίαν ημών χρήσιν. Οψέποτε δε βιασθώμεν εις τούτο, εξαντληθέντων διόλου των ιδιαιτέρων ημών πόρων, τότε θέλομεν καταφύγει εις το δημόσιον ταμείον, πλην μόνον δια τα έξοδα, όσα απαιτεί η εκτέλεσις των καθηκόντων μας».
Αυτός που είχε ζήσει στα παλάτια του Τσάρου, αυτός που ως Υπουργός Εξωτερικών του Τσάρου είχε επηρεάσει ουσιαστικά την εξέλιξη της Ευρώπης, ζούσε φτωχικά.
Δαναος: τα παραπανω δεν ειναι για τους πολιτικους..ειναι ..για τους συνδικαλιστες και υπαλληλους της ΕΡΤ...
να σταθουν στο υψος των περιστασεων...και οχι να καλιεργουν την διχονοια 
τον διχασμο...και την συγκρουση...
να δεκτουν αυτα που λεει η Κυβερνηση...δεν εχουν αλλη λυση...
θα τα χασουν ολα...
οι μισοι απο αυτους θα επανελθουν..στην εργασια τους..

και ενα αλλο πως θα δικαιολογησουν οι συνδικαλιστες της διαφθορας..
τις ανυπαρκτες υπερωριες....που εφταναν..να παιρνουν..και 100.000 ευρω τον μηνα...αν ειναι δυνατον...
η Ελλαδα ειναι σε κριση...
τι θα γινει..να πεσει σε αναρχια η Ελλαδα...αυτο που θελουν οι τυχοδιωκτες της υποκρισιας ...η...σε μια χουντα..του μαυρου..η...του κοκκινου φασισμου...

η διαφθορα παιρνει τελος αποψε...
οχι στον διασυρμο της Ελλαδας απο καταληψιες της παρανομιας..

ας δουν τον Καποδιστρια...και την θυσια του...που δεν θα παει χαμενη..

οσο για την Κυβερνηση...

μηδενικη ανοχη...στους παρανομους καταληψιες της διαφθορας..

οχι στον διασυρμο της Ελλαδας...οχι στην συγκρουση και τον νεο διχασμο..

οχι στον φασισμο των δυο ακρων του φασισμου...και στις μειοψηφικες ομαδες του φασισμου...

ομονοια ενοτητα ομοψυχια....

το Κρατος αποψε με νομιμο τροπο να διωξει τους καταληψιες απο το ραδιομεγαρο της  ΕΡΤ...
Εεε οχι να καλουν τους Ελληνες-δες..σε εξεργεση...οι φασιστες...

και να διασυρουν την Ελλαδα διεθνως οι μειοψηφιες...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου